3 tipp a feltöltődésre

A lelki egészség egyik feltétele az elcsendesedés. A mai világ ezért is vonzódik a különböző meditációkhoz. Nagyon divatossá vált a mindfullness fogalma is. Vigyázzunk, minek nyitjuk meg a szívünket és elménket, ha csöndre vágyunk! Nekünk keresztényeknek megvan az Isten által előírt mód erre: a „Jézus lábánál” töltött csendes percek. Dániel háromszor is elcsendesedett és imádkozott naponta, Eszter hosszabban, böjttel is gyakorolta a „félrevonulást“. Igazi tudatos jelenlét az, amit Mária példája mond nekünk:

„leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét […] Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.”

(Lk 10.39-41)

Találjuk meg minden nap ezeket a tudatosan választott csendes perceket Isten jelenlétében! Legideálisabb ezzel kezdeni a napot, mint Jézus, aki már hajnalban kiment, hogy az Atyával egyedül legyen. De ha valami miatt ezt nem tudjuk megoldani, több rövidebb időszakot is beiktathatunk a napba, ahogy Dániel tette. Kismamaként egyik legkedvesebb időszakként emlékezem vissza arra, amikor az Úrral naponta többször is csendes percem lehetett, mialatt a kisbabámat tápláltam. De este, elalvás előtt is jobb az ilyen csönd bevezetése. bibliaolvasás, néhány sor a naplóba, reflexió a napról, tervezés másnapra. Imádság után jobb az alvás is!

Az öngondoskodás másik területe a pihenés, túlterhelt testünk fizikai megnyugvása. Az egészséges elalváshoz szükséges rutin kialakításában nagyot lendít a médiadetox alkalmazása. Ez lehet napszakhoz kötött (reggel felkelés után, és este lefekvés előtt 1-2 óra), de hosszabb is, hétvégeken valamelyik nap, illetve akár többheti visszavonulás is a médiától. Erre ajánlatos felkészülni, hogy mivel is helyettesítjük a digitális ingereket. Más feltöltődési inger lehet helyette Isten ígéreteinek megvallása (Józs 1.8), amikor jönne a kényszercselekvés a görgetésre, üzenetek, értesítések ellenőrzésére. Amikor elővennénk a telefont, forduljunk jobbra vagy balra, van-e, akivel személyesen válthatnánk inkább pár szót. A kísértő helyzeteket is jó tudatosítani: Hol vagyok hajlamos cél nélkül telefonhoz nyúlni? Szünetekben, liftben, közlekedési eszközön, sorban álláskor? Mit teszek inkább helyette?
Nem önzés, ha foglalkozunk magunkkal! Mert megérdemlem? Mert az Alkotó megérdemli a
legmagasabbrendű alkotásának tiszteletét!

Melk Hagelslag képe a Pixabay -en.