Mi is az a lelki betegség?

Stressz, váratlan esemény vagy trauma, de elég egy hirtelen változás az életben (pl. a COVID-19 miatt kialakult megváltozott körülmények), hogy az ember teste jelezze a számára kritikus állapotot: van, aki verejtékezni kezd, másnak gyomorfájása lesz (Ki ne hallott volna hasfájós gyerekről első nap az óvodában? – ez csak fokozódhat felnőtt korban.), másnak felgyorsul a szívverése, emelkedik a vérnyomás stb. Ha ez az állapot tartós, vagy nincs tudatosítva, az ismételt igénybevétel lemeríti a testet, (akár az erős idegrendszert is) és kimerüléshez, betegségekhez vezet.

Közérzeti zavarokkal kezdődhet, mint alvászavar, étkezési zavar (étvágytalanság vagy éppen megnövekedett étvágy), légzési zavar, folyamatos gyengeség vagy fáradtság érzése, idegesség vagy közömbösség, szexuális vágy csökkenése, depressziós tünetek stb.

 Ha ezeket „megtűri” az ember lánya (…csak nőket hallgattam és segítettem az elmúlt években), megjelennek a pszichoszomatikus betegségek, mint a gyomorproblémák (Emlékszünk? Az oviban is így kezdődött. Egy másik a savtúltengés (elég gyakori „megmagyarázhatatlan” tünet), magas vérnyomás, vitaminhiány…vagy a fenti összes tünet is lehet, de az orvosnál mégis megmagyarázhatatlan beteg az illető…

NEM KELL EDDIG VÁRNI! A közérzeti zavaroknál már jó segítséget kérni, hisz a kiégés, depresszió MEGELŐZHETŐ!

Ebben kívánok én segíteni 3 lépcsős mentálhigiénés beszélgetéssel, ahol nem kioktatok, de a kérdésekre adott válaszok, hiszem elindítanak a megelőzés útján:

  1. ülés: Tudatosítás, a valós problémával való szembesülés, célkitűzés
  2. ülés: Konkrét lépésekre, személyre szabott mentálhigiénés gyakorlatokra elvezetés a cél elérése érdekében
  3. ülés: Nyomonkövetés, kitartásra való ösztönzés, a motiváció és az akarat megerősítése, ÜNNEPLÉS

A három ülés között több hét is eltelhet, tehát a folyamat hosszabb is lehet.

A coach szerepe ott lenni a folyamatban, és ezekben a lépésekben megerősíteni, ösztönözni és bátorítani.

További kérdésekre, megkeresésre válaszolok az [email protected] címen keresztül.

(Diagnosztizált személyek pszichológushoz, pszichiáterhez fordulhatnak, én is az illető szakemberhez segítem őket.)