Lelki-testi nyugalmat 2024-ben!

AZ ÚJÉV KÜSZÖBÉN szeretném megragadni a lehetőséget, és néhány bátorító sort még küldök nektek:

Kívánok lelki-testi nyugalmat a 2024-es évben!

Érdekes módon, Isten perspektívájából ez nem csupán láblógatást jelent a víz partján (bár az is belefér 🙂 ), hanem kemény teherhordozást. De nyugalommal!

Hogyan lehetséges nyugalommal terhet hordozni? Azt mondja igéjében, hogy az ő igája gyönyörűséges. Ilyen egyszerű: csak azt a terhet vedd fel, amivel ő is egyetért 2024-ben! S akkor ha nehéz is, könnyű lesz! Nem roppan össze az idegrendszer, mindenre lesz erőd a Jézus erejével, mert ő nem csak igát ad, ami betölt, hanem szenvedélyes munkakedvet hozzá és örömteli megpihenést… Váltakozva, bölcs időzítéssel az ingerdús és ingerszegény környezetet cseréli nekünk, ha figyelünk a mennyei rejtjeleire is. És mégis el lehet fáradni… a boldogságos, életkedvvel teli életben is… De aki az Ő terhétől fárad el, annak ereje megújul, az tudja, hogy kihez kell menekülni elsősorban, aztán kikkel kell töltse az idejét, hogy az ereje ne fogyjon tovább…

Ilyenkor év végén értékel az ember… Vannak nagyon komplex eszközök erre segítségül. Az egyik „csipegetnivaló” lehet a Year Compass füzet. Ha időt tudsz hosszabban szánni rá, akkor éri meg. Itt tölthető le: https://booklet.yearcompass.com/hu-HU-YearCompass-booklet-A5-printable.pdf

Én inkább nagyon egyszerűen teszem ezt is. Főzök így év végén egy jó nagy bögre teát, elvonulok egy csöndes helyre a bibliámmal és a két „Nőnek születtem” kalendáriummal, vagy tervezővel. Csöndességben Isten szava megelevenedik előttem. Van, hogy már hetek óta foglalkoztat egy ige, van, hogy akkor választok egyet ki a belső hang megerősítésével. Ez az évi igém lesz. Ezt meg is tanulom. ..

Lapozgatom az elmúlt év naplójának lapjait. Néhány kérdés alapján hálát adok és kérek Istentől:

AZ ELMÚLT ÉVBEN:

  • Melyek voltak az év legkiemelkedőbb üzenetei, igei tanításai számomra?

  • Melyek azok a pillanatok, események, amikor különösen megáldattam?

  • Milyen fejlődést adott, gyarapodást engedett meg Isten az életemben?

  • Kikért vagyok különösen hálás, ha visszanézek?

  • Melyik az a hely, közösség, amely erőt adott a fáradt napokon?

  • Egy gyengeség, rossz élmény, konfliktus, kiemelkedő kudarc, bűn, amire bocsánatot, elengedést kaptam a lelkemben? Mit tanultam meg belőle?

  • Egy új dolog, felfedezés, amiért hálás vagyok…

A JÖVŐ ÉVBEN:

Milyen Isteni bátorítással indulhatok? Évi ige az első oldalon.
Az élet hét területén milyen álmokat szeretnék célokká megfogalmazni?

1. Személyes lelki és szellemi célok (mivel akarok foglalkozni,  miben szeretnék fejlődni stb.)
2. Kapcsolatok (barátok, család, szerelem, kollégák, stb.)
3. Egészség és külső megjelenés (táplálkozás, testkép, szépség, stb.)
4. Tanulmányok és karrier (iskola, tanfolyamok, munka, stb.)
5. Kikapcsolódás (sport, hobbi, szórakozás, utazás, stb.)
6. Pénzügyek (jövedelem, megtakarítások, befektetések, stb.)

7. Hitélet (gyülekezet, szolgálatok, jótékonykodás stb)

Ha konkrét célokat fogalmazok meg, mint például, hogy szeretnék fejlődni az előkönyvelésben úgy, hogy februárban megtanulom az xy programot használni hozzá, ez máris tervvé válik 2024-re. Vagy: szeretnék rendszeresebben mozogni, ezért kipróbálok egy új sportot, januártól úszni járok minden héten hétfőn, szerdán, pénteken kora reggelente.

A kalendárium első lapjain van egy ilyen havi tervező is. Egy hónapra csak egy-két célt ajánaltos kitűzni. Például a kikapcsolódási cél lehet a családi nyaralás egyik nyári hónapra betervezve.

Ezek a tervek kevesek legyenek, különösen ha eddig nem voltak ilyen tudatosan jellemzőek ránk. Prioritást is állítsunk fel: melyik területen a legfontosabb most célt kitűzni, tervezni? Lehet, sokan körülöttünk egészséges táplálkozási szokások bevezetését tűzik ki az év elején, de nekünk sokkal fontosabb most a fogorvosi kezeléseket betervezni először. Ugyanakkor ennél is fontosabb prioritás lehet az, hogy egyik kapcsolatunkra odafigyeljünk jobban: pl.az egyik gyerekünkkel töltött minőségi időt megnövelni… Írjuk le a célokat, s utána mérlegeljünk, szelektáljunk, egyszerre kevesebbet, lassúbb és kisebb léptekkel, de biztosan célozzunk meg. Utána írjuk be a hónapokhoz a naptárba.

Aztán a célok papírra vetése után forrón lehet könyörögni, kérni Istentől: NYUGALMAT a tervek lépésekre bontásához és véghezviteléhez. Sokszor azért nem valósul meg egy szokás kialakítása, mert nincs nyugalom, nincs türelem hozzá…

Vonulj félre még így a szabad napok alatt egy órára legalább egyedül lenni: visszatekinteni, értékelni, hálát adni, felszabadulni, új látást kapni, célt, tervet!

Bátorsággal merj célokat kitűzni és tervekre, feladatokra bontani. Isten segítségével sikerül!

6015548 képe a Pixabay -en.